Vokietijos Federacinė Respublika ir jos 16 žemių

Protmūšyje gavę klausimą, kokia yra Brandenburgo sostinė, matyt nustebsite, juk tai Vokietijos miestas, o Vokietijos sostinė juk Berlynas. Teisingas atsakymas į šį klausimą yra Potsdamas.

Vokietijos Federacinė Respublika, susideda iš 16 federalinių žemių, vok. dgs. Bundesländer. Federacinė valstybė garantuoja savo subjektams savivaldą – kiekviena iš žemių turi savo valdomajį organą (Landtag arba Senat). Taip pat, kiekviena žemė turi savo prezidentą(ę) (Ministerpresident) bei sostinę kurioje, nepriklausomai nuo kitų Vokietijos federacinių vienetų, sprendžiami transporto, administracijos, edukacijos, kultūros ir sporto klausimai. 

Visos šios žemės yra labai skirtingos savo istorija, ekonomine galia, dydžiu bei geografine padėtimi. Jų visuma ir sudaro Vokietiją su federacijos sostine Berlyne. Apžvelkime trumpai  kiekvieną iš šių valstybių valstybėje. 

 

1. Badenas-Viurtembergas, sostinė Štutgartas, 11 mln. gyventojų

(Baden-Württemberg)

Trečia pagal dydį žemė yra vienas ir pagrindinių šalies ekonomikos variklių. Pagrindinės pramonės šakos: mechaninė inžinerija, elektrotechnika, sveikatos priežiūros bei medicinos technologijos, aplinkosaugos technologijos ir atsinaujinanti energija. Žinoma nepamirštant sisteminės Vokietijai automobilių pramonės. 

Be pasaulinio lygio kompanijų, tokių kaip „Daimler“, „Bosch“, „Porsche“ ir SAP, Badene-Viurtemberge yra tūkstančiai mažų ir vidutinių įmonių, kurios garantuoja šalies ekonominę sėkmę.

Ši žemė investuoja virš penkių procentų savo metinio biudžeto į mokslinius tyrimus ir plėtrą (R&D), kas Vokietijoje yra aukščiausias rodiklis. 70 aukštųjų mokyklų bei pasauliniu mastu žinomos tyrimų organizacijos kaip Fraunhofer-Gesellschaft ir Max-Planck-Gesellschaft puikiai atlieka savo misiją. 

Šie faktoriai lėmė, kad virš 4000 užsienio kapitalo įmonių jau turi savo būstines šioje Vokietijos žemėje.

 

2. Bavarija, sostinė Miunchenas, 13 mln. gyventojų

(Freistaat Bayern)

Bavarija dažnai vadinama turtingiausia Vokietijos žeme. Ypatinga ji yra tuo, kad ji pirmauja begalėje sektorių – nuo žemdirbystės iki aukštųjų technologijų sričių. Geografiškai tai labiausiai nuo Lietuvos nutolusi šalis.

BMW, Audi, Siemens, EADS ir Airbus yra tik nedidelis pasirinkimas bendrovių, kurios pavertė Bavariją išskirtine pramonės ir eksporto šalimi. Be stiprios pramonės, Bavarija taip pat yra neblogai įsitvirtinusi paslaugų sektoriuje: čia įsikūrusios didžiausios Vokietijos draudimo grupės, tokios kaip „Allianz“ ir „Munich Re“, taip pat keletas pagrindinių bankų.

Pažangi transporto, telekomunikacijų ir energijos tiekimo infrastruktūra padeda Bavarijos įmonėms klestėti. 

 

3. Berlynas, sostinė Berlynas, 3,7 m. gyventojų 

(Berlin)

Šią žemę sudaro vienintelis miestas Berlynas, beje Vokietijoje yra dar du tokie atvejai – Hamburgas ir Bremenas (su Bremerhavenu). Visi žinome, kad tai yra Vokietijos federacinės respublikos sostinė, kurioje yra pagrindinis galios centras. Dauguma pasaulinių įmonių turi čia savo būstines. 

Berlyne įsikūrusios įmonės yra iš įvairių pramonės šakų, tokių kaip: žiniasklaida, mada, muzika, paslaugos, IT, sveikatos priežiūra, bio ir aplinkosaugos technologijos, optikos pramonė ir medicinos technologijos. Daugelis iš jų bazuojasi naujuose pramonės parkuose, tokiuose, kaip didžiausias Vokietijos mokslo ir technologijų centras, Berlyno „Adlershof“. 

 

4. Brandenburgas, sostinė Potsdamas, 2,5 m. gyventojų

(Brandenburg)

Gera infrastruktūra ir geografinė padėtis, daro Brandenburgą patrauklia investavimo vieta verslams, tokiems kaip ArcelorMittal, Mercedes Benz, Rolls-Royce, Schweizer Krone, Thermo Fisher, Vestas ar VW. Tai patvirtina ir 2020 metų Teslos pasirinkimas – Brandenburgas Gigafactory statybos vieta.

Brandenburgo ekonominės plėtros korporacija (WFBB) yra pagrindinis investuotojų, vietos verslininkų ir į technologijas orientuotų pradedančiųjų įmonių kontaktinis taškas. Turėdamas ekspertų žinių, palaikydamas ryšius ir glaudžiai bendradarbiaudamas su savo partneriais, taip pat, naudodamasis individualiai pritaikytais paslaugų paketais, jis siūlo visas verslo ir užimtumo skatinimo paslaugas iš vieno šaltinio – individualiai, konfidencialiai ir nemokamai.

 

5. Brėmenas, sostinė Brėmenas, 0,7 m. gyventojų

(Freie Hansestadt Bremen)

Du miestai – vienas vienetas. Daugiau nei 1200 metų senumo Hanzos miestas Brėmenas ir Bremerhavenas, įkurtas 1827 m., kartu sudaro Brėmeno žemę. 

Šioje žemėje yra pagrindinės jūrų ekonomikos, logistikos, vėjo energijos, automobilių, aviacijos ir kosmoso bei maisto ir gėrimų pramonės šakos. 50 procentų eksporto kvota – tai rekordas tarp Vokietijos federalinių žemių. Priežastis – jūros uostai. Kasmet čia gabenama daugiau nei 5,5 milijono konteinerių, 2 milijonai automobilių ir keli milijonai tonų bendrųjų ir birių krovinių. Bremerhavenas yra vienas iš keturių didžiausių Europos uostų.

Brėmenas taip pat pirmauja skaitmeninių technologijų srityje: dirbtinio intelekto ir robotikos srityje. Brėmeno tyrėjai iš Vokietijos dirbtinio intelekto tyrimų centro (DFKI) lemiamai prisideda prie mokslo pažangos. Šią dar 1988 metais įkurtą organizaciją pastaraisiais metais ne kartą bandė nupirkti pasaulio lyderės. Kol kas DFKI vis dar priklauso Vokietijai. 

 

6. Hamburgas, sostinė Hamburgas, 1,8 m. gyventojų 

(Freie und Hansestadt Hamburg)

Hamburgas – kaip tradicinis prekybos miestas – palaiko puikius tarptautinius santykius, ypač su Azija. 

Tai trečia pagal dydį civilinės aviacijos pramonės vieta visame pasaulyje. Taip pat Hamburgas lyderiauja žiniasklaidos, reklamos, IT ir gyvybės mokslų srityse. 

Daugiau nei 3500 tarptautinių kompanijų ir jų darbuotojų prisideda prie Hamburgo, kaip įspūdingo kosmopolitiško ir kultūriškai įvairaus miesto, reputacijos. Meno, teatro, operos, muzikos ir baleto asortimentu jis yra vienas geriausių Europoje. 

 

7. Hesenas, sostinė Vysbadenas, 6,3 m. gyventojų 

(Hessen)

Visi žinome šią žemę ne dėl jos sostinės, o dėl didžiausio Vokietijos oro uosto. Taip pat Frankfurte prie Maino rasime pagrindines būstines visų svarbiausių finansinių institucijų bei bankų. Finansinis centras pačiame Vokietijos centre yra svarbiausių Europos transporto ašių sankirtoje ir tarptautiniams investuotojams siūlo geriausias tvaraus augimo sąlygas. Po Brexito Frankfurto finansinis sektorius įgavo dar svarbesnį vaidmenį europos finansų infrastruktūroje.

Taip pat reikia paminėti skaitmeninę infrastruktūrą, kuri įgalina atlikti bet kokias operacijas susijusias su didelių duomenų kiekiais. Didžiausias pasaulyje duomenų mainų punktas DE-CIX garantuoja 6,4 terabito per sekundę. Turėdamas Saugumo ir privatumo tyrimų centrą (CRISP), Hesenas taip pat siūlo aukščiausios kokybės reikalavimus atitinkantį kompetencijos centrą, kuris yra labai vertinamas visoje Europoje.

Investuotojai atvyksta į Heseną ir apsistoja: čia jau dirba per 12 500 užsienio kompanijų.

 

8. Meklenburgas-Pomeranija, sostinė Šverinas, 1,6 m. gyventojų  

(Mecklenburg-Vorpommern)

Buvusi viena iš penkių rytų Vokietijos žemių, šiandien Meklenburgas-Vakarų Pomeranija yra svarbus laivų statybos ir jūrų prekybos centras Šiaurės Europoje. Naujai pastatyti uostai ir moderni transporto infrastruktūra leidžia šiam regionui figuruoti kaip tiltui tarp Skandinavijos ir Rytų Europos. Kiti svarbūs ekonomikos sektoriai yra medienos pramonė, logistika, žemės ūkis, maisto perdirbimas ir paslaugų sektorius.

Meklenburgas-Vakarų Pomeranija siūlo keletą patraukliausių investicijų rėmimo programų visoje ES. 

 

9.  Reino kraštas-Pfalcas, sostinė Maincas, 4,1 m. gyventojų

(Rheinland-Pfalz)

Reino krašto-Pfalco ekonomiką formuoja penkios pramonės šakos. Be chemijos (BASF) ir farmacijos pramonės, tai yra automobilių, metalo, maisto pramonė bei mechaninė inžinerija.

Reino kraštas-Pfalcas turi puikų susisiekimą su Frankfurto oro uostu, kuris yra tik 30 minučių nuo žemės sostinės Mainco. Europos greitųjų geležinkelių tinklas ir Reinas – svarbiausias vandens kelias Europoje – siūlo greitus transporto maršrutus ir taip taupo išlaidas bei laiką.

 

10. Saksonija, sostinė Drezdenas, 4,1 m. gyventojų

(Freistaat Sachsen

Šioje žemėje reikėtų paminėti du pagrindinius dalykus:

Drezdene rasite Saksonijos Silicio Slėnį, kuriame yra registruota beveik 300 mikroelektronikos ir susijusių sektorių įmonių asociacija Saksonijoje, kurioje dirba apie 40 000 darbuotojų.

Taip pat reikėtų paminėti ir Leipcigą. Šis buvęs rytų Vokietijos miestas tapo kone Vokietijos Star Up`ų sostine. Jaunosios įmonės atrado šį miestą prieš gerą dešimtmetį, kai rytų Berlyne kainos pradėjo sparčiai augti, o Leipcige galima buvo gauti didžiules patalpas už pusę Berlyno kainos, o traukiniu nuo Berlyno šis gražus ir žalias miestas pasiekiamas per pusantros valandos. 

 

11. Saksonija-Anhaltas, sostinė Magdeburgas, 2,2 m. gyventojų

(Sachsen-Anhalt)

Pramonės sektorius yra labai specializuotas Saksonijoje-Anhalte. Svarbiausi ekonominiai veiksniai yra automobilių, chemijos ir maisto pramonė.

Didieji vardai, tokie kaip Bayer, Total ir Dow Chemical, yra paslėpti už klestinčio chemijos sektoriaus centriniame Vokietijos chemijos trikampyje. Saksonija-Anhaltas taip pat yra vienas iš pirmaujančių pasaulyje polimerų gamybos ir perdirbimo kompetencijos centrų. Pavyzdžiui, „Formulėje 1“ naudojami specialūs Saksonijos-Anhalto šalmai.

Halė ir Magdeburgas sudaro mokslo centrus su dideliais universitetais ir tyrimų institucijomis. 

 

12. Saro kraštas, sostinė Sarbriukenas, 1 m. gyventojų

(Saarland)

Saro kraštas yra viena iš mažiausių federalinių žemių Vokietijoje. Centrinė vieta prie sienos su Prancūzija ir Liuksemburgu daro Sarą svarbiu logistikos centru Europoje. Daugiau nei 150 logistikos paslaugų teikėjų palaiko vietines įmones. Pramoninis valstybės pobūdis akivaizdus stipriame mechaninės inžinerijos sektoriuje.

Valstijos vyriausybė pavedė „gwSaar Gesellschaft für Wirtschaftsförderung Saar mbH“ plėtoti keturias naujas pramonines teritorijas, iš viso 264 hektarus. Šios zonos yra prieinamos investuotojams nedelsiant.

 

13. Šiaurės Reinas-Vestfalija, sostinė Diuseldorfas, 18 m. gyventojų

(Nordrhein-Westfalen)

Šiaurės Reinas-Vestfalija (NRW) yra daugiausiai gyventojų turinti ir tankiausiai apgyvendinta žemė Vokietijoje. Su 17,9 milijono gyventojų čia gyvena daugiau žmonių nei kaimyninėje Nyderlanduose. 500 km spinduliu nuo valstybės sostinės Diuseldorfo gyvena daugiau kaip 160 milijonų žmonių – tai beveik 1/3 visų ES vartotojų. Iš bet kurios kitos Europos vietos negalima pasiekti tiek daug žmonių, turinčių tokią didelę perkamąją galią, tokiais trumpais atstumais kaip nuo Šiaurės Reino-Vestfalijos.

Rinkos dydis ir palankios vietos sąlygos vilioja kompanijas iš viso pasaulio į šį regioną. Maždaug 20 000 užsienio kompanijų jau yra investavusios į NRW ir iš čia kontroliuoja savo Vokietijos ar Europos veiklą. Todėl NRW yra Nr.1 investicijų vieta  Vokietijoje.

Visus didžiuosius Europos miestus galima pasiekti per tris valandas iš dviejų didžiausių tarptautinių oro uostų Diuseldorfe ir Kelno / Bonos, trečio pagal dydį Vokietijos krovinių oro uosto. Tankus vandens kelių ir bėgių tinklas užtikrina patogų susisiekimą su Europa ir visu pasauliu. 

Daugiau nei 110 šalies technologijų centrų ir neuniversitetinių tyrimų institutų sudaro tankiausią tyrimų tinklą Europoje.

 

14. Šlėzvigas-Holšteinas, sostinė Kylis, 3 m. gyventojų

 (Schleswig-Holstein)

Čia įsikūrė tokios žinomos kompanijos kaip Dräger ar Johnson & Johnson MEDICAL. O 2700 vėjo turbinų pagamina trečdalį Šlėzvigo-Holšteino energijos poreikio.

Virš keturiasdešimties  regiono uostų sukoncentruota trečdalis Vokietijos žvejybos laivyno, o klasikinių laivų statybos ir jūrų prekybos sektoriuose pasiekti geri rezultatai: 1500 įmonių kasmet sugeneruoja beveik 5,5 mlrd. Eurų apyvartos ir pakrauna 50 mln tonų prekių. Kanalas tarp šiaurės ir baltijos jūros yra judriausias pasaulyje dirbtinis vandens kelias.

Nepaisant šių įspūdingų skaičių, pagrindiniai šalies pajamų šaltiniai yra žemės ūkis ir turizmas.

 

15. Tiuringija, sostinė Erfurtas, 2,1 m. gyventojų

(Freistaat Thüringen

Dėl išskirtinės patirties objektyvų gamybos, medicinos ir biotechnologijų, fotoelektros ir programinės įrangos kūrimo srityse Tiuringijos miestas Jena yra šiuolaikinės optikos pramonės gimtinė. Kitos svarbios pramonės šakos šalyje yra mechaninė inžinerija, įrankių gamyba ir automobilių dalių gamyba.

Po Vokietijos suvienijimo Tiuringijos ekonomika įsibėgėjo, taip pat dėl ​​tokių didelių vardų kaip Opel, Rolls-Royce, Daimler, Jenoptik, Bosch ir Zeiss. 

 

16. Žemutinė Saksonija, sostinė Hanoveris, 7,9 m. gyventojų

(Niedersachsen)

Žemutinė Saksonija, yra antra pagal dydį federalinė žemė. Čia vyksta keletas didžiausių prekybos mugių pasaulyje, įskaitant „HANNOVER MESSE“ ir didžiausia pasaulyje IT mugė „CeBIT“. 

Žemutinėje Saksonijoje statomi prabangios klasės kruiziniai laivai, o didžiausias Vokietijos giliavandenių uostas buvo pastatytas su konteinerių terminalu Wilhelmshavene. Žemutinė Saksonija taip pat vaidina svarbų vaidmenį žemės ūkio, logistikos, elektrotechnikos, plieno, chemikalų ir turizmo srityse. Pavyzdžiui, turizmo milžinės TUI būstinė taip pat yra šiame regione.

Tuo pat metu sparčiai auga įmonių skaičius į ateitį orientuotuose e-Verslo, biotechnologijų ir aukštųjų technologijų sektoriuose. Tačiau svarbiausia šaka neabejotinai yra automobilių pramonė, kurią daugiausia lemia „Volkswagen“ grupės būstinė Volfsburge ir „Continental“ būstinė Hanoveryje.

 

Aut. G.Smertjevas

JŪS PLANUOJATE VEIKSMUS VOKIETIJOS RINKOJE?Padarykime tai kartu

    Sekite mus

    Užsiprenumeruokite naujienlaiškį šiandien, kad gautumėte naujienas apie Vokietijos rinką. Mes gerbiame jūsų privatumą. Jūsų informacija yra saugi.

      ©2023 Memel Consult. Visos teisės saugmos | Privatumo politika